Oyuncaklar, genel bir tanım olarak genellikle çocukların veya bebeklerin tercih ettikleri, kendi kendileri ile oyun oynarken sıkça kullandıkları nesnelerdir. Oyuncakların diğer bir tanımı ise bebeklikten itibaren gelişim süreçleri boyunca çocukların fiziksel hareketlerine yardımcı olan, zihinsel becerilerine ve sosyal becerilerine oldukça büyük etkileri olan, hayal dünyalarını ve yaratıcı zekalarını geliştiren malzemeler olmaktadır. Oyuncaklar her ne kadar çocuklar veya bebekler için üretilmiş olsa da günümüzde yetişkinlere hitap eden oyuncaklar bulunmaktadır. Oyuncaklar basit nesneler olabileceği gibi karmaşık objelerden oluşan eğitici tarzda olan nesnelerden de oluşabilmektedir. Oyuncak sektörü; puzzlelar, labirent oyuncaklar, kağıt oyuncaklar, arabalar, bebekler ve birleştirilen bilinen blok oyuncaklar gibi oldukça geniş bir sektördür.
Çocukların oynadıkları eğitici oyuncaklar, onların öğrenme becerini geliştirmektedir. Öğrenme becerinin yanında zihinsel becerileri, duygusal becerisi ve fiziksel gelişimini arttırmaktadır. Eğitici oyuncaklar oyuncak piyasasında oldukça geniş bir yer kaplamaktadır.
Eğitici oyuncaklar, dil becerileri, matematik ve fen bilimleri gibi alanlarında çocukları geliştirmektedir. Eğitici oyuncaklar çocuklara okul öncesi dönemden başlayarak sayıları ve harfleri öğretmeye yardımcı olmaktadır. Sayıları ve harfleri erken yaşta öğrenen çocukların ileri ki yaşamlarında dil öğrenme becerileri gelişmektedir. Çocukların yaşamları boyunca süren problem çözme becerilerine de katkısı bulunmaktadır. Eğitici oyuncaklar teknoloji alanında ve problem çözme becerilerini geliştirmektedir. Problem çözme becerilerinin yanında eğitici oyuncaklar çocukların bir eylem gerçekleştirirken dikkat etmelerine yardımcı olur ve yaptıkları eyleme odaklanma sürelerini arttırmaktadır. Yani kısaca çocukların konsantrasyon becerisini arttırır.