Tutkal 

Tutkal; evde, iş yerinde, okulda ve daha pek çok alanda ihtiyaç duyulabilecek bir ürün. Bu doğrultuda pek çok kişi, ihtiyacı olmasa dahi çalışma masasında tutkal bulundurur. İhtiyaç dahilinde hazırda bulundurmanın dışında tutkala acil ihtiyaç duyulan zamanlar da olabilmektedir. Bu acil ihtiyaç durumlarına iş yeri ve ofis projeleri, okul projeleri gibi dönemlerde sık sık rastlanır. 

Tutkal yapılırken kullanılan ham madde “üre-formaldehit” yapay reçinesi, çeşitli yöntemler aracılığı ile elde edilebilmektedir. Bu yöntemler arasında taş kömürü ile elde etme, su kullanarak elde etme gibi biçimler bulunur. 

Tutkal Ne İşe Yarar? 

Tutkal; Farklı madde ve ürünlerin birbirine yapıştırılması yolu ile birleştirilmesini sağlayan bir üründür. Ürünler, içinde bulunan maddeler ve yapıştırma özellikleri gibi etkenlere göre sınıflandırılabilir. En sık kullanılan tutkal çeşitleri arasında:

  • Transfer tutkalı,
  • Taş tutkal,
  • Kumaş tutkalı,
  • Çiçek tutkalı,
  • Boncuk tutkalı,
  • Simli tutkal gibi türler bulunmaktadır. 

Tutkalın türü, aynı zamanda kullanım alanlarına dair de ipucu verir. Örneğin; kumaş tutkalı, çeşitli giyim ürünlerinin üretimi ya da tamiri sırasında sık sık kullanılır. Simli tutkal ise dekorasyon, süsleme ve okul projeleri gibi konularda daha çok tercih edilen bir türdür. Çeşitliliği nedeni ile tutkalın işe yaradığı pek çok işlem bulunmaktadır. 
En kaliteli tutkal seçeneklerine yer verdiğimiz Aclgelsin kategorileri üzerinden beklentilerinizi karşılayacak ürünleri kolaylıkla satın alabilirsiniz. 

Tutkal Nerede Kullanılır? 

Tutkala ihtiyaç duyulmasının çok sayıda farklı nedeni bulunur. Kimileri evlerinde, kimileri iş yeri, okul gibi alanlarda tutkal kullanır. Bu kullanımlar, zorunluluk ve iş gibi amaçlar olabileceği gibi hobi gerçekleştirme amacıyla da olabilmektedir. 

“Evde kendin yap” gibi konseptler ile hobi gerçekleştiren kişiler, tutkal kullanmaktadır. Aynı zamanda okul projeleri kapsamında yapılan maket, mukavva ödevi gibi süreçlerde de ihtiyaç duyulmaktadır. Giyim ürünleri, aksesuarlar, perde ve halı yapımı gibi işlemler, tutkalın yaygın kullanım alanları arasında yer alır. 

Tutkal Ne Kadar Sürede Kurur? 

“Tutkal ne kadar sürede kurur?” sorusunun cevabı, tutkalın türü ile doğrudan bağlantılıdır. Her çeşidi için kuruma süresi değişebilecektir. Bu doğrultuda dikkat etmeniz gereken süreler şu şekilde açıklanabilir: 

 

  • Beyaz tutkal için ortalama kuruma süresi 40 dakika civarındadır.
  • Ahşap tutkalı için tam kuruma süresi 24 saate kadar çıkabilmektedir.
  • Deri yapıştırma amacı ile kullandığınız tutkalı sürdükten sonra 5-6 dakika bekleyerek kuruma anı gerçekleşmeden yapıştırmanız gerekir.
  • Polikloropren bazlı tutkallar, 15 ila 20 dakika arasında kurur.Sunta, kumaş gibi alanlarda kullanılan tutkalın kuruması için genellikle 45 dakika beklenir.

Tutkalın kuruma süresi, dış faktörlerden direkt olarak etkilenmektedir. Bu noktada havanın sıcaklığı, nemi, güneş alma gibi özellikleri, tutkalın ne kadar süreceğini belirleyebilir. Sıcak ile bir araya gelen tutkal yumuşarken soğuk havaya maruz kaldığında sertleşecektir. Soğuk hava üfleyen kurutma makineleri, tutkalın kuruma süresini kısaltabilir. Aynı işlemi, vantilatörler ile de sağlamanız mümkündür. 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR