Puzzle

Yaklaşık olarak 1760 yılında keşfedildiği düşünülen puzzle; genel şekli olmayan, bir resim ya da fotoğrafın birleştirilmeye çalışıldığı bir oyun türüdür. Parça sayılarına ve boyutlarına göre birçok türde puzzle bulunmaktadır. Eğlenmenin yanı sıra düşünmeyi de mümkün kılan puzzle, zekâ gelişimi için de büyük önem arz etmektedir. Odaklanma ve konsantrasyonu geliştiren bu oyun, aynı zamanda muhatabına büyük resmi görmeyi de öğretir. 
Puzzle, kişinin algı kapasitesini de genişletir. Birden fazla parçaya hâkim olmak ya da hâkim olmaya çalışmak, beynin kendisini zorlamasına sebep olur ve bu durum, beynin fonksiyonel anlamda beceri kazanmasına yardımcı olur.
Henüz gelişimin tamamlanmadığı gençlik döneminde, beyin kapasitesini arttırmak hayata karşı yapılan ilk yatırımdır. Bu yatırımın en büyük iki kazancı ise görsel hafıza gelişmesi ve sabırdır. 

Puzzle Yapma Teknikleri Nelerdir?

Bu oyunu kolaylaştıran belli başlı teknikler bulunmaktadır. Teknikler eşliğinde kolaylaşan oyunun verimi de artacaktır. Öncelikle uygun bir mekân seçimiyle başlamak en doğrusu olacaktır. Seçtiğiniz ortam sessiz ve sakin olsun ki odağınız bozulmasın. 
Sakin bir nefes alın ve puzzle çeşidinin boyutuna göre bir masa seçin. Şayet masa tercih etmiyorsanız farklı bir alanı da tercih edebilirsiniz. Doğru açıda ve yeterli parlaklığa sahip olan bir aydınlatma eşliğinde oyununuza başlayın, bu sayede renkleri ve şekilleri ayırt edebilirsiniz. 

  • Ana Renkleri Birbirinden Ayırma: Bu metot işinizi hem çok kolaylaştıracak hem de zamandan tasarruf yapmanızı sağlayacaktır. 
  • Bütüne Ulaşma: Bütünü oluşturan küçük parçaları birleştirmekten çekinmeyin. Parçalar, bütünün bir alt türüdür ve birleşimi bütünü oluşturur.
  • Aralıklarla Yapma: Yoğun bir odakla çalışmak sizi bir müddet sonra yorabilir. Kafanızı boşaltıp dinlenin. Sakinleşen zihniniz devam etmek için hazır olduğunda, odağınızı kolayca kazanacaktır. Bu sayede kaldığınız yerden devam edeceğinize hiç şüpheniz olmayacaktır. 
  • Kopya Çekme: Puzzle kutusunun üstünde bulunan resimden yardım alın. Bir müddet sonra beyninizin, eksik parçaları kendiliğinden tamamladığını göreceksiniz.

Söz konusu tüm bu teknikler, puzzle yapma aşamasını sizin için kolaylaştıracaktır. Böylece eğlenirken bir yandan da kendinize olumlu pek çok yön katabilirsiniz. 

Puzzle Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Tam anlamıyla odak gerektiren bu oyun, zihninizdeki düşüncelerden sizi arındırır. Sosyolojik, psikolojik ve zihinsel yararları saymakla bitmez.

El-Göz Koordinasyonu

Kişiler, önce hangi parçanın bulunup nereye yerleştirilmesi gerektiğini keşfederler daha sonra da bu durumu elleriyle tanımlayıp tamamlarlar. Yani beyin, gözler ve eller koordineli bir şekilde çalışır. 

Hafıza

Puzzle yaparken birçok rengi ve şekli akılda tutmak gerekir, bu da hafızanızın ve hayal gücünüzün büyümesine, genişlemesine yol açar.

İnce Motor Becerilerine Faydası

Ellerinizi bir kıskaç gibi kullanarak aldığınız parçalar sayesinde ince motor becerileriniz gelişir. 

Kaba Motor Becerilerine Faydası

Bloklardan ya da benzer büyük parçalardan oluşan yapbozlar, çocuklarda ve bebeklerde kaba motor becerilerini geliştirmek için kullanılabilir.

Problem Çözme

Hiçbir puzzle hile yaparak tamamlanamaz! Bu yüzden seçimleriniz çok önemlidir. Ya seçtiğiniz parça, seçtiğiniz yer için doğmuştur, doğrudur ve yerine uyar ya da değildir ve uymaz. Bir parçanın nereye uyup nereye uymadığını anlarken hayati beceriler geliştirirsiniz.

Küçük Hedeflerin Belirlenmesi

Örneğin kişiler, tüm kenarları doldurarak başlamak gibi küçük hedefler belirlerler ve bu küçük hedefler onların büyük hedeflere ulaşması için bir basamaktır. Bu da strateji gelişiminin ilk adımıdır. O halde, Aclgelsin puzzle seçenekleri ile parçalardan bütüne bir dünya oluşturun.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR